Onderwijs

Hoe haal je nog meer uit je buitenland ervaring?

Steeds meer opleidingen zijn bezig met ineternationalisering en stagebegeleiding. Eveline Schaefer verzorgt op de Hogeschool Rotterdam een voorbereidingstraject voor buitenlandstages.

Waarom is begeleiding nodig?
“Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat studenten hierdoor meer inzicht krijgen in verschillende culturen. Dat komt vooral doordat zij leren omgaan met vreemde situaties die zij ter plekke kunnen aantreffen. Als je je tijdens een eerste avond met onbekenden bijvoorbeeld het liefste zou willen terugtrekken, dan weet je dat zo’n psychologische fight or flight-reactie normaal is. Of je gaat begrijpen dat een botte correctie van je baas past in de strenge hiërarchie in een bedrijf. En je gaat de dialoog aan met collega’s als je in een Afrikaans weeshuis wordt geconfronteerd met lijfstraffen.

Hoe bereid je je voor?
“Behalve lezen over de cultuur en over eventuele psycholoogische stress kun je kijken naar manieren van communiceren. Begin je met smalltalk? Hoe dichtbij sta je? Gebruik je veel handgebaren? Zo interpereteer je gedrag van anderen minder snel als onbeleefd of agressief. “

Je kunt ook navraag doen bij overkoepelende organisaties. Misschien blijkt al je studiekennis over zelfontplooiing en ADHD ter plekke niets waard, omdat er meer behoefte is aan praktische hulp. Of de wetserse methodes werken niet, omdat bewonders de ngo’s wantrouwen.”

En ter plekke?
“Investeer in contacten. Ga naar dat feestje waar je niemand kent en vraag in de les iemand uit het gastland om samen te lunchen. Ik zat zelf in Engeland in een flat met veertig Amerikanen die alles samen deden. Dat is ook leuk, maar dat kom je niet uit je comfortzone.”

Gepubliceerd in nrc.next