Artikelen in 'Onderwijs' - X
/4642.jpg
woensdag 28 oktober 2020 / Oneworld

Onderwijs

Ethiopiƫ heeft eigen techneuten nodig om onze problemen op te lossen

De 21-jarige Betelhem Dessie helpt haar Ethiopische landgenoten meer IT-vaardigheden te ontwikkelen. Niet alleen goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor die van heel Afrika. ‘Als je niet wordt betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën, kunnen die je pijn doen.’

/4610.jpg
donderdag 15 oktober 2020 / Oneworld

Onderwijs

Zijn mobiele school bezoekt afgelegen dorpen

Charif Hamidi wil het onderwijs in het Midden-Oosten en Afrika verbeteren. Met een mobiel klaslokaal trekt zijn team langs afgelegen dorpen. Hun doelen: onderwijs op maat, meer technologie en vooral leraren meer trainen. ‘Zodat docenten rekening houden met verschillen tussen kinderen.’

/4571.jpg
donderdag 5 maart 2020 / Binnenlands Bestuur

Onderwijs

Topambtenaren coachen Belgische collega's

Vlaamse ambtenaren laten zich steeds vaker coachen door Nederlandse collega’s – en omgekeerd. Het helpt ambtenaren die binnen de landsgrenzen niet snel bij een collega te rade zullen gaan.

/4432.jpg
vrijdag 12 april 2019 / Intermediair

Onderwijs

Op het Calvijn College bepalen leerkrachten zelf wat ze doen

Het Calvijn College in Amsterdam veranderde van probleemschool in ‘misschien wel de beste school van Nederland’, aldus wijlen burgemeester Van der Laan. Docent Yasin Irgin vertelt hoe het is om te werken in een organisatie waar werknemers veel eigen verantwoordelijkheid hebben.

/3844.jpg
vrijdag 29 september 2017 / Talent

Onderwijs

Chaotisch en boeiend gaat prima samen

De Topklas van de Van Dijckschool in Bilthoven krijgt biologieles van een hooggepensioneerd gepromoveerd bioloog. Een win-win-win situatie voor juf Lies zelf, juf Susanne en de kinderen. Het begon als gastles toen een meisje uit de Topklas tijdens een heide-uitje opmerkte dat haar buurvrouw Lies vast antwoord zou hebben op alle vragen die de natuur opriep. Hoe ziet zo’n les eruit?

/3806.jpg
dinsdag 27 juni 2017 / Transfer

Onderwijs

Katja coacht Pooja

Wedu Global koppelt Aziatische vrouwen met leiderschapspotentie aan mentors uit de hele wereld. Journalist Katja Keuchenius over ruim een jaar Skype-mentor zijn van Pooja Khati uit Nepal. “Heb je thuis al verteld dat je films wilt gaan maken?”

/3733.jpg
maandag 20 maart 2017 / Talent

Onderwijs

Stijn Loeber: meer lastpak dan studiebol

Stijn Loeber (35) was op school meer lastpak dan studiebol en is nog steeds niet goed in leren. Toch begeleidt hij inmiddels anderen om hun wetenschappelijke studie goed af te sluiten. “Het draait allemaal om zelfredzaamheid.”

/3462.jpg
donderdag 15 september 2016 / Talent

Onderwijs

'Mensen denken soms dat je een soort Mozart bent'

Anouk van Kampen (27) sloeg twee klassen over, maar weet niet of ze hoogbegaafd is. Ze ging zoveel mogelijk normaal naar school. En ze was gelukkig. Daarbij hielpen twee andere talenten: aanpassen en relativeren.

/3459.jpg
dinsdag 21 juni 2016 / nieuwsbrief Transfer

Onderwijs

Steeds meer studenten willen bijdrage leveren aan global development

Enno Masurel, hoogleraar Duurzaam ondernemen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, begeleidt elk jaar Nederlandse studenten die op veldwerk gaan naar Oost-Afrika. Voor extra uitdaging, want onderzoek doen in Afrika loopt niet vanzelf op rolletjes.

/3331.jpg
zondag 5 juni 2016 / Transfer

Onderwijs / Pilot: NFP-deelbeurzen

Wie helpt nfp-bursalen hun studie te betalen?

Vier jaar geleden begon de faculteit ITC van de Universiteit Twente een eigen deelstudiebeurs voor buitenlandse studenten. Toen de aanvragen binnenkwamen, was de staf verbaasd. Er was gerekend op studenten uit landen als China en Brazilië, maar er kwamen ook aanvragen binnen uit Sub-Sahara-Afrika.

/3298.jpg
zondag 10 april 2016 / Transfer

Onderwijs

Nederlanders willen Latijns-Amerika nog niet verlaten

De Niche-projecten waar Ans Voordouw en Anna Bon in Latijns-Amerika aan meewerkten, zijn eind dit jaar allemaal afgelopen en krijgen geen vervolg. Zonde, vinden zij. Ze zijn niet van plan om de samenwerking met Colombia en Guatemala de rug toe te keren.

/3214.jpg
dinsdag 16 februari 2016 / Talent

Onderwijs

Spelletjes KernTalenten

Wat kinderen het liefst spelen, voorspelt welk beroep later bij ze past. Hoe kan een basisschool hoogbegaafde kinderen helpen om deze ‘kerntalenten’ goed te ontwikkelen? Twee experts in gesprek.

/3054.jpg
dinsdag 26 januari 2016 / Transfer

Onderwijs

Op een motor de jungle in

Universiteiten en hogescholen blijven graag een bijdrage leveren aan ontwikkelingssamenwerking, schreven ze onlangs in hun gezamenlijke visie. Ook in hun eigen belang. Ze verwerven zo nieuwe kennis en worden betrokken bij mondiale kwesties. Zoals HKU in Tanzania.

/2908.jpg
woensdag 25 november 2015 / PO Management

Onderwijs

De Noordster

In De Noordster in het Groningse Zuidhorn huizen twee basisscholen, een sporthal en allerlei andere organisaties onder hetzelfde dak. ‘De wereld in het klein.’

/3513.jpg
maandag 14 september 2015 / nieuworganiseren.nu

Onderwijs

MBO studenten die alles zelf beslissen

Op Mijn School komen niet-reguliere studenten op creatieve manieren aan een mbo-diploma. Grondlegger Hanno Ambaum geeft hen alle ruimte. “Ze moeten het zelf willen.”

/3507.jpg
maandag 29 juni 2015 / nieuworganiseren.nu

Onderwijs

Het nieuwe onderwijs

Scholen bereiden kinderen voor op een toekomst waarvan niemand weet hoe die eruit ziet. Hoe organiseer je dat?

/3516.jpg
maandag 8 juni 2015 / nieuworganiseren.nu

Onderwijs

Scholen, mag het wat minder vrijblijvend?

Docenten meer macht: graag! Maar dan wel in goed doordachte organisaties. Onderwijsvernieuwer Ben van der Hilst vertelt over de nadelen van vrijblijvendheid.

/1874.jpg
woensdag 13 mei 2015 / Talent

Onderwijs

Van Grote Denkers tot Lifestyle Informatics

Leraar van het Jaar Jasper Rijpma (31) werkt op het Hyperion Lyceum in Amsterdam Noord. Daar hielp hij mee met het opzetten van Bureau V. V staat voor: Verbreden, Verdiepen, Verrijken en Versnellen. Vijftien tot twintig procent van de leerlingen kiest daarvoor. Er gelden geen IQ-eisen.

/1875.jpg
dinsdag 12 mei 2015 / Talent

Onderwijs

'Van bijzonder naar gewoon gelukkig'

Vroeger deed ze alles tegelijk, behalve het huiswerk. Daar liep Alex Tess op stuk. Dit jaar studeert ze hard, heeft ze leuke vrienden en maakt ze voorzichtig nieuwe plannen. En dat allemaal door zichzelf niet meer als voornamelijk hoogbegaafd te zien.

/1873.jpg
zaterdag 25 april 2015 / Management&Consulting

Onderwijs

Samen vooruit op school

Stichting Leerkracht, voortgekomen uit McKinsey, wil meer samenwerking tussen leraren. ‘We zijn niet de zoveelste onderwijsvernieuwing. Bij ons bepalen lerarenteams zelf de doelen en de acties.' Een verslag van een Leerkracht-bijeenkomst.

Toon meer berichten