Duurzaamheid

Maakt regeneratieve landbouw boeren weer hip?

Overal ter wereld verlaten jongeren massaal het platteland. In Nederland is de helft van de boeren ouder dan 55 jaar en 60 procent heeft geen opvolger in het vizier en elders is het niet veel beter gesteld. Behalve, zo lijkt het, op het diepe platteland van Zuid-Spanje, waar een Spaanse edelman en zijn Nederlandse verloofde het land op alternatieve, of beter gezegd, regeneratieve manier bewerken. Opmerkelijk genoeg trekken ze daarmee juist jongeren aan. Katja Keuchenius ging kijken of regeneratieve landbouw boeren inderdaad weer hip maakt.

Het moet een gek gezicht zijn geweest. Zeker voor de boeren die hun dorpen de afgelopen decennia zagen leeglopen. Tussen de ruïnes van de verlaten boerderij La Junquera – ruim een uur rijden van het dichtstbijzijnde vliegveld bij Murcia – liepen vorige zomer plotseling honderden mensen rond. En niet het soort dat je hier normaal aantreft, tussen de meer dan 80 procent zestigplussers. „Het was echt festivalpubliek, met van die gekke leggings”, zegt Yanniek Schoonhoven. Op de boerderij van haar verloofde organiseerde ze het Regeneration Festival ter ere van de alternatieve vorm van landbouw die het jonge stel hier toepast. Regeneratief staat voor het herstel – regereneren – van land, met als grote vijand de monocultuur. Maar de naam lijkt hier ook van toepassing op menselijke generaties.

To the beat

Schoonhoven en Chico de Guzman doen er in elk geval hun best voor. En niet alleen met het festival waar detoegestroomde bezoekers elke ochtend naast een dj in het veld de dag aftrapten met ‘planting to the beat’. Ook nu nog lopen hier regelmatig nieuwe, jonge gezichten voorbij. Schoonhoven is voor de buren inmiddels al een bekende. Tweeënhalf jaar geleden verhuisde ze vanuit Utrecht naar de boerderij van haar geliefde. Ze had Alfonso Chico de Guzman leren kennen bij haar scriptieonderzoek…

Gepubliceerd in Vork.