Duurzaamheid

Comfortabel leven tussen het afval

De architecten van Superuse Studios ontwerpen niet alleen gebouw­en. Ze bemoeien zich liever met de hele bouwketen. Die moet zo min mogelijk afval produceren. De Superuse-methode krijgt vooral ruimte in China.

In club Worm, aan de Witte de Withstraat in Rotterdam, klimt Jan Jongert in een van de op een rij staande tafels. Zijn bureau Superuse Studio’s ontwierp ze van gebruikt kabelhaspelhout en archiefkasten op wieltjes, achtergelaten door de redactie van NRC Handelsblad die hier ooit zat. Jongerts tafel begint duizelingwekkend snel te rollen als hij gaat verzitten. “Zodat mensen niet te veel drinken”, grapt hij.

De architecten gebruikten de archiefkasten eigenlijk gewoon omdat ze hier al stonden. Het interieur van Worm bestaat voor 90 procent uit ‘restmateriaal’, Jongerts woord voor afval. Dat halen hij en zijn collega’s het liefst uit de zo dichtbij mogelijke omgeving. Ook de twee voorgaande locaties van Worm ontwierp Superuse, op minder populaire plekken dan deze uitgaansstraat. Jongert: “Worm begon net als wij in de periferie van de periferie.”

Lees het hele artikel in Trouw