Artikelen in 'Duurzaamheid' - X

test

/4599.png
maandag 3 augustus 2020 / Trouw

Duurzaamheid

Zo leert Stichting Wij.Land boeren hoe ze hun grond gezonder kunnen maken

Stichting Wij.Land ondersteunt boeren in het westelijk veenweidegebied onder andere met bodemcursussen om hun bodem gezonder te maken. Met biologische en scheikundige analyses en een schep vinden ze gehoor bij biologische en gangbare boeren.

/4601.jpg
donderdag 9 juli 2020 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Klimaatakkoord in praktijk: gemeenten

De taak van gemeenten is vooral: hun inwoners in beweging krijgen. Gemeenten bezitten immers zelf geen landbouwgrond of te verduurzamen huizen. Maar eigenaars verleiden of verplichten kan alleen met hulp van andere overheidslagen.

/4588.jpg
dinsdag 14 april 2020 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Museum van de lineaire economie

Hoe kijken we in 2050 terug op onze huidige levensstijl? Het Museum van de lineaire economie geeft een inkijkje in een mogelijke toekomst, waarin dakpannen en ijskasten vreemde relikwieën uit het verleden zijn.

/4497.jpg
vrijdag 20 maart 2020 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Verstrikt in de verbouwing

Een oud huis voor niet al teveel geld toch een béétje verduurzamen. Dat was het idee van Katja Keuchenius en haar partner. Maar het liep anders. Met als dieptepunt: een op hol geslagen vloerverwarming tijdens een hittegolf.

/4492.jpg
zondag 1 maart 2020 / Genoeg

Duurzaamheid

Permacultuur geeft boeren nieuwe kansen

De opbrengst van veel landbouwgrond gaat achteruit. Er worden te veel zware machines en te veel pesticiden gebruikt, volgens het Nederlandse Commonland. Wereldwijd laat de stichting zien hoe je uit het platteland niet alleen financiële, maar ook sociale, ecologische en inspirerende opbrengsten haalt. Genoeg ging kijken in Nederland en Zuid-Spanje hoe dat er in de praktijk uitziet.

/4496.jpg
woensdag 22 januari 2020 / Trouw

Duurzaamheid

Tuinders moeten van het aardgas af, maar waar komt dan de stroom, warmte en CO2 vandaan?

Tuinders moeten van het aardgas af, volgens het Klimaatakkoord. Dat betekent het einde van hun geliefde warmtekrachtkoppelingen. Maar waar komt dan de stroom, warmte en CO2 vandaan? SK Roses ziet het voorlopig niet gebeuren.

/4482.jpg
vrijdag 20 december 2019 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Klimaatakkoord in praktijk: de tuinders

Terwijl tuinders hun CO2-uitstoot voortvarend terugdringen, stuiten ze op een nieuw probleem: een CO2-tekort. Want zonder CO2 geen plantjes.

/4405.jpg
maandag 9 september 2019 / Down to Earth magazine

Duurzaamheid

"Groen is niet blank"

In Nijmegen wordt gewerkt aan een bredere milieubeweging. Nu worden nog teveel mensen die wel graag meedoen, niet bereikt. En als je niet iedereen meekrijgt, dan kom je er niet.

/4407.jpg
donderdag 25 juli 2019 / Trouw

Duurzaamheid

Ploegen of niet ploegen - dat is de vraag, in Murcia

Het druist in tegen de gewoonte van veel boeren: minder ploegen. Toch denkt de Nederlandse organisatie Commonland er de leegloop van het Zuid-Spaanse platteland mee te kunnen stoppen.

/4408.jpg
maandag 15 juli 2019 / Vork

Duurzaamheid

Maakt regeneratieve landbouw boeren weer hip?

Overal ter wereld verlaten jongeren massaal het platteland. In Nederland is de helft van de boeren ouder dan 55 jaar en 60 procent heeft geen opvolger in het vizier en elders is het niet veel beter gesteld. Behalve, zo lijkt het, op het diepe platteland van Zuid-Spanje, waar een Spaanse edelman en zijn Nederlandse verloofde het land op alternatieve, of beter gezegd, regeneratieve manier bewerken. Opmerkelijk genoeg trekken ze daarmee juist jongeren aan. Katja Keuchenius ging kijken of regeneratieve landbouw boeren inderdaad weer hip maakt.

/4409.jpg
zondag 14 juli 2019 / MO*

Duurzaamheid

Boeren zorgen voor de bodem in Spanje

Al wijzend loopt Miguel Ángel Gómez Tenorio (32) over zijn akkers. ‘Hier is de grond omgeploegd’, zegt hij over een rij amandelbomen die op grote brokken lichtbruine aarde staan.

/4411.jpg
zaterdag 29 juni 2019 / Het Financieele Dagblad

Duurzaamheid

Hier komt het dorp van de toekomst

Ontwerper Wouter Fris wil een afgelegen bouwval op het Spaanse platteland renoveren tot het dorp van de toekomst. Met een zelfvoorzienende gemeenschap van grote bedrijven, start-ups, studenten en toeristen. 'We gaan een perfect model neerzetten en bewijzen dat het werkt.'

/4279.jpg
donderdag 21 maart 2019 / Trouw

Duurzaamheid

De waarde van bomen in keiharde euro's

Bomen zijn niet alleen mooi, maar staan in bebouwde gebieden volop te ‘multitasken’. Met het programma i-Tree kunnen groenbeheerders hard maken wat bomen de samenleving opleveren.

/4282.jpg
maandag 18 maart 2019 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Saskia Kluit: “De fiets levert te weinig problemen op”

Nederland zit heel mooi in elkaar, vindt Saskia Kluit, toegankelijk en democratisch, en daar mag meer van gebruik gemaakt worden. De directeur van de Fietsersbond doelt dan niet alleen op de voordelen van de fiets. “De overheid ziet haar rol in problemen oplossen, maar mist zo kansen.”

/4203.jpg
donderdag 27 december 2018 / Trouw

Duurzaamheid

Weggooien? Dat is bijna zielig voor de bloembol

Zet bloembollen die anders als veevoer zouden eindigen in een bak en verkoop die aan bedrijven. Zo willen Frank en Sophie Berbée de verspilling van miljoenen kilo’s bloembollen per jaar in Nederland voorkomen. ‘Niemand maakte zich druk over al die weggegooide bollen.’

/4204.jpg
donderdag 13 december 2018 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Circulair bouwen: van scoutingclubhuis tot oogstkaart en betonmachine

Hoe spoor je de bouwwereld aan om materialen circulair te gebruiken? Scouting Brigitta, architectenbureau SuperUse en sloopondernemer Michel Baars proberen het op verschillende manieren. Ze trekken en duwen van onderop, buitenaf en binnenuit aan de gevestigde bouwreuzen.

/4201.jpg
vrijdag 23 november 2018 / Trouw

Duurzaamheid

Het energielabel voor woningen is een hete aardappel

Energielabels moeten de woningmarkt verduurzamen, maar niemand voelt zich er verantwoordelijk voor. En het eenvoudige online aanvraagsysteem blijkt makkelijk te saboteren. Wat is zo’n label waard?

/4175.jpg
donderdag 1 november 2018 / Trouw

Duurzaamheid

Fairphone breidt uit - met alle ethische dilemma's van dien

De duurzame telefoonmaker Fairphone breidt uit en krijgt een nieuwe directeur. Past die schaalvergroting bij de oorspronkelijke idealen? ‘Je staat op een podium, dat helpt om ethische beslissingen te nemen.’

/4164.jpg
donderdag 18 oktober 2018 / Down to Earth Magazine

Duurzaamheid

Op stap met ecoloog Merel Zweemer op Psyfi-festival

Muziekfestivals lijken vaak een behoorlijke aanslag te plegen op de natuur ter plekke. In Friesland houdt ecoloog Merel Zweemer in de gaten welke soorten daaronder lijden. “De enige die last heeft van dit platgetrapte gras is de recreant.”

/4152.jpg
maandag 1 oktober 2018 / Genoeg Magazine

Duurzaamheid

Plastic: iets té fantastisch

De aantrekkelijke eigenschappen van plastic maken het materiaal tegelijkertijd problematisch voor het milieu. Michiel Roscam Abbing, auteur van de Plastic Soup Atlas van de Wereld, legt uit. 'Hoe voorkom je dat plastic weglekt naar het milieu? Daar gaat het om.'

Toon meer berichten